Harjoittelu

Miten harjoittelu tyypillisesti etenee?

Harjoittelu alkaa alkeiskurssilla, jossa opetellaan miekkailutaidon perusteita. Oppilaat aloittavat harjoittelun pitkällä miekalla.

Tyypillinen harjoituskerta kestää puolitoista tuntia. Aloitamme lämmittelyllä ja etenemme erilaisiin jalkatyö-, perusasento- ja tasapainoharjoitteisiin. Toinen puolisko oppitunnista käsittää harjoittelua sillä aseella, jota tunnilla opiskellaan.

Tule ajoissa! Jos olet myöhässä, teet punnerruksia!

Oppilaat pukeutuvat valkoiseen T-paitaan, mustiin pitkälahkeisiin urheiluhousuihin ja sisäkäyttöön soveltuviin tossuihin. Aloittelijoille sallitaan hieman poikkeamista pukukoodista. THMS:n jäsenet saavat pukeutua harjoituksissa vain koulun valkoiseen T-paitaan tai täysin valkoiseen T-paitaan, ja heillä täytyy olla pitkälahkeiset mustat housut mahdollisimman vähillä tunnuksilla tai lisäväreillä.

Miten harjoittelemme?

Turvallisuus ennen muuta!

Harjoittelun kurinalaisuus perustuu harjoittelijoiden keskinäiseen kunnioitukseen ja kohteliaisuuteen. Sekä oman että muiden turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää sekä sinä että harjoituskaverisi teette juuri kuten on opastettu.

Harjoittelemme ja ottelemme teräsmiekoilla, jolloin harjoituskaverisi elämä on sinun käsissäsi. Tätä luottamusta ei pidä koskaan käyttää väärin.

Harjoituksissa käytetyt aseet

Pitkämiekka

Harjoittelemme pääasiassa italialaista tyyliä, joka perustuu Fiore dei Liberin vuonna 1409 kirjoitettuun teokseen Fior di Battaglia (”Taistelun Kukka”). Kirjassa esitellään hämmästyttävän monipuolinen kamppailujärjestelmä, johon kuuluu aseeton kamppailu (abrazare), tikari (daga), yhden käden miekka (spada), pitkämiekka (spada longa), keihäs (lanza) ja sotavasara tai varsikirves (azza). Kamppailua opastetaan teoksessa sekä jalkautuneena että hevosen selästä, haarniskoituneena ja ilman haarniskaa. Seurassamme keskitytään pääasiassa pitkään miekkaan, aseettomaan kamppailuun (abrazare) ja tikarin käyttöön, mutta harjoittelemme toisinaan myös muita kirjassa esitettyjä asetekniikoita (ylensä keihästä ja varsikirvestä).

Miekka ja kupurakilpi (1.33)

Toinen harjoittelemamme tyyli sisältää yhden käden miekan ja kupurakilven. Teos tunnetaan nimellä 1.33. Se on kirjoitettu latinaksi anonyymin tekijän toimesta Saksassa, noin vuonna 1300. Tämän vanhimman säilyneen eurooppalaisen kamppailumanuaalin käsikirjoitusta (”Tower Fechtbuch”) säilytetään Iso-Britanniassa, Kuninkaallisessa museossa. Tästä linkistä on nähtävillä videota tekemistämme harjoituksista 1.33 manuaalin pohjautuen.

Muut aseet

Muihin aseisiin kuuluvat esimerkiksi rapiiri, sapeli (backsword & sabre), ”pukumiekka” (smallsword). Sapelia ja pukumiekkaa emme juurikaan harjoittele Turussa (ainakaan toistaiseksi), mutta rapiiria sen sijaan treenataan aika ajoin.